Laxfiske i Norge

Är det dags för laxfiske i Norge? Innan du ger dig ut på din fiskeresa finns det finns några regler att tänka på inför fisket, samt några bra tips att ha med dig inför resan.

Fiska i Norge - Regler

Att fiska i Norge innebär regler utöver de som tillämpas vid generellt fiske. Du behöver inte bara ha fiskekort, utan måste också betala den statliga avgiften Fisketryggve för att få lov.

När får man fiska lax i Norge?

Säsongen för laxfiske i Norge börjar i juni – några veckor tidigare i södra än i norra delen av landet. Platsen avgör när man får fiska lax i Norge, exempelvis får du i Trondheim fiska från 1 juli till 4 augusti.

Hur fiskar man lax?

Hur fiskar man lax på bästa sätt? Det är egentligen inte så svårt. det krävs inga särskilda verktyg – du kan fiska lax med vanligt kastspö. Du kan även använda så kallade spinnspön som anses vara särskilt bra som laxfiske-utrustning.

Var kan man fiska lax i Norge?

Var man kan fiska lax beror på vart du i landet vill resa. Laxfiske förekommer i såväl norr som syd – men det är särskilt populärt att fiska i närheten av Trondheim. Läs mer om de bästa fiskeplatserna i Norge.

Fiska lax i Norge – tips

Vi har listat våra bästa tips när du ska fiska lax i Norge.

  • Ordna fisketryggve via internet i god tid innan resan.
  • Många älvar för laxfiske finns nära kollektivtrafik. Du kan därmed uppleva många platser på kort tid.
  • Ta gärna med egen utrustning. I vissa fall går det även att hyra eller köpa på plats.
  • Hyr gärna en guide första gången om inte någon i sällskapet är erfaren.