Bästa fiskeplatserna i Norge

Norge är världskänt som ett bra ställe att fiska på, med variation i fiskarter och fiskeplatser vid älvar, hav och sjöar. Här kan du dessutom uppleva Norges natursköna omgivningar – med dess vackra fjordar, kuster och öar. Nedan ger vi dig tips på de bästa fiskeplatserna i Norge.

Fiske i Nordnorge

Fördelen med fiske i Nordnorge är att vattnet är kallare här, vilket medför att du kan hitta större fiskar, så som torsk och hälleflundra. Golfströmmen bidrar också till att ytan inte fryser till under vinterhalvåret. Läs mer om populära fiskeorter i Nordnorge nedan.

 • Lofoten
 • Å
 • Loppa
 • Bolga
 • Ylvingen

1. Havsfiske Lofoten

Havsfiske i Lofoten är ett av de mest populära resmålen. Den stora ögruppen har vacker natur och här finns möjlighet till att hyra boende i särskilda fiskarstugor. Särskilt populärt är det med skreifiske.

2. Å

Å är en by på den nordliga ön Moskenesøya. Här kan du hitta en stor variation av fiskarter som exempelvis hälleflundra, torsk och sej. Faktum är att Å även har Norges största bestånd av gråsej.

3. Loppa

Loppa är en nordlig ö som traditionellt sett har varit hem för en fiskeby, men som i modern tid har få permanent boende. Du kan här bland annat fiska större kungsfisk (stor uer), torsk och hälleflundror.

4. Bolga

Bolga är en liten, nordlig ö med en enda mänsklig bosättning som också heter Bolga. Du kan här fiska stora hälleflundror, men också större kungsfisk och torsk. Boende erbjuds vid fiskecampen Bolga Brygge.

5. Ylvingen

Ylvingen är en nordlig ö mellan fastlandet och ön Vega, där du kan fånga rikligt med stora torskar och hälleflundror. Du kan här hyra fiskestugor (rorbuer) att bo i under din fiskeresa. Få fler spännande tips på havsfiske i Nord-norge på Visitnorway.se.

Fiske i södra Norge

Världen av Norge-fiske är större än bara havsfiske i norr. I söder kan du fiska vid älvar och sjöar och fånga sötvattenfisk, men också stå vid kusten och fiska. Det finns många bra och populära platser, däribland Hemsedal och Romsdalsfjorden.

 • Hemsedal
 • Gjøvik
 • Lindøya
 • Kristiansand
 • Romsdalsfjorden

1. Fiske i Hemsedal

Fiske i Hemsedal är populärt för möjligheten till insjöfiske i fyra älvar på ett enda fiskekort, där du bland annat kan fånga rikligt med öring. Då Hemsedal även är en skidort finns det många fina boenden att välja på.

2. Gjøvik

I Gjøvik finns det en stor mängd olika arter för dig som vill fiska i Norge. Särskilt känt är Gjøvik för sina aborrar, men du kan även bland annat fånga mört och gädda.

3. Lindøya

Lindøya är en liten ö i Oslofjorden, som är populär bland fiskeentusiaster. Tänk på att det inte finns möjlighet till övernattning på ön, utan att du måste lämna den när du är klar för dagen.

4. Kristiansand

Kristiansand är en vacker stad i södra Norge, som ger dig möjlighet att fiska makrill från klippor, samtidigt som du bekvämt befinner dig i en stor stad med bra möjligheter för resa och övernattning.

5. Romsdalsfjorden

Romsdalsfjorden är en vacker fjord vid Åndalsnes, där du kan fiska väldigt många olika arter – över 60 stycken – däribland kummel, torsk, sej och sill. Det är också här som Norges största knot, 52 cm lång, har fångats.

Fiske i Norge – tips

Innan du beger dig iväg på fiske i Norge finns tips som du bör ta del av för att du ska få en så bra upplevelse som möjligt under din resa.

 • Om du inte har fiskat förr kan det vara bättre att hyra utrustning än att köpa allt.
 • Att hyra in hjälp av en guide, åtminstone för de första dagarna, är en bra idé för dig som är nybörjare.
 • Glöm inte att köpa fiskekort i god tid innan resan, så att du inte blir utan och måste ställa in.
 • Var medveten om att det finns fler arter i söder men större fiskar i norr, och anpassa förväntningarna efter detta.
 • Planera ut hela resan i förväg, och läs på om vilka regler som finns för fiske som turist.

Boka hyrbil till resan

Om du ska på fiskesemester i Norge kan vi tipsa dig om att hyra en bil för att smidigt ta dig runt till olika platser. Hitta en passande hyrbil hos Mabi.se för ett bra pris. De har hyrbilar i olika storlekar – oavsett om du ska åka ensam eller med familjen. Boka in din hyrbil redan idag!