Hur gör man sushi perfekt?

Det som krävs till den perfekta sushin är två huvudsakliga komponenter: det perfekt klibbiga vinägerriset och färsk topping – ofta används fisk (lax och tonfisk är populära), tigerräkor, avokado, gurka, tamago (typ av omelett) eller crabstick.

Många tänker inte på riset, men även om en god laxtopping är kronan på verket behövs även en bra risbas – faktum är att ordet sushi ursprungligen betyder ”surt” på gammeldags japanska, syftande på vinägerriset.

Vilken lax ska användas till sushi?

Den lax du ska använda till sushi är en som är så färsk som möjligt, som är fri från både ben och skinn. Odlad skandinavisk lax har inte risk för parasiter, men om du köper vildfångad bör du frysa den först.

Var kan man köpa lax till sushi?

För att få riktigt god lax till sushi bör du gå till en fiskebil, fiskeaffär, eller fiskdisken i mataffären, så att den är så färsk och fräsch som möjligt.

Hur skär man sushi-lax?

  1. Ta fram en färsk laxfilé utan skinn och ben, samt en vass kniv, så att du kan skära smidigt och obehindrat genom fisken utan att behöva såga i den.
  2. Skär snett bitar av laxen i riktning mot fibrerna i. Varje bit ska vara ungefär 7 till 8 centimeter lång och 2 till 3 centimeter bred, eller väga cirka 10 till 15 gram.

Vilken soja ska användas till sushi?

Den soja som användas till sushi är japansk, gärna ljus sådan.

Hur länge håller sushi?

Hur länge sushi håller beror på vilken topping som används. Om du har sushi med fisk bör du inte förvara den i kylen längre än 24 timmar, medan en helt vegetarisk sushi kan hålla i upp till en vecka (även om den är godast färsk). All rå fisk bör även frysas in innan den används. Läs mer om detta på livsmedelsverket.se.

Recept – Sushi

Här hittar du ett enkelt recept på sushi av typen nigiri – det vill säga små kuddar av vinägersmaksatt ris med en topping – vilket är den allra enklaste sushin att göra.

Ingredienser

  • Sushiris, risvinäger, socker och salt till riset
  • Lax, avokado eller annan valfri topping
  • Japansk soja, wasabi och inlagd ingefära som tillbehör

Så gör du

Hur gör man sushi-ris, frågar du dig kanske. Ta del av vår beskrivning nedan för att få till det perfekta sushi-riset.

  • Förpackningar med sushi-ris har instruktioner som beskriver hur du ska skölja och blötlägga det innan det kokas och smaksätts med vinäger.
  • Skär upp toppingarna du har valt i lämplig storlek för dina nigiri – normalt är en bit lax ungefär 3 x 8 cm. Förbered gärna flera toppingar för variation.
  • Förbered en liten skål ljummet vatten. Fukta handen, forma en liten kudde av ris, stryk lite wasabi på, och placera toppingen ovanpå. Fukta handen igen, och fortsätt med nästa nigiri.
  • Servera så snart som möjligt, då sushi är som godast när den är nygjord. Det är vanligt att servera med en liten skål soja, en klick wasabi, lite ingefära, och en skål misosoppa.