Det som krävs till den perfekta sushin är två huvudsakliga komponenter: det perfekt klibbiga vinägerriset och färsk topping – ofta används fisk (lax och tonfisk är populära), tigerräkor, avokado, gurka, tamago (typ av omelett) eller crabstick.
Många tänker inte på riset, men även om en god laxtopping är kronan på verket behövs även en bra risbas – faktum är att ordet sushi ursprungligen betyder ”surt” på gammeldags japanska, syftande på vinägerriset.
Den lax du ska använda till sushi är en som är så färsk som möjligt, som är fri från både ben och skinn. Odlad skandinavisk lax har inte risk för parasiter, men om du köper vildfångad bör du frysa den först.
För att få riktigt god lax till sushi bör du gå till en fiskebil, fiskeaffär, eller fiskdisken i mataffären, så att den är så färsk och fräsch som möjligt.
Den soja som användas till sushi är japansk, gärna ljus sådan.
Hur länge sushi håller beror på vilken topping som används. Om du har sushi med fisk bör du inte förvara den i kylen längre än 24 timmar, medan en helt vegetarisk sushi kan hålla i upp till en vecka (även om den är godast färsk). All rå fisk bör även frysas in innan den används. Läs mer om detta på livsmedelsverket.se.
Här hittar du ett enkelt recept på sushi av typen nigiri – det vill säga små kuddar av vinägersmaksatt ris med en topping – vilket är den allra enklaste sushin att göra.
Hur gör man sushi-ris, frågar du dig kanske. Ta del av vår beskrivning nedan för att få till det perfekta sushi-riset.