Fiske i Norge

Att åka till Norge för att fiska är en fröjd på många sätt. Man behöver inte leta efter fiskevatten för det finns lite varstans, längs kusten likväl som i älvar. Innan man bokar sin resa kan det vara klokt att tänka igenom var, vad och hur man vill fiska. Man kan till exempel välja mellan havsfiske och fiske i sötvatten och om man vill åka ut i en fiskebåt eller fiska från någon strand. Norge har både kust, älvar, fjordar och fjällsjöar att välja mellan, så det finns väldigt många valmöjligheter. Oavsett vilket eller vilka val du gör kommer det med en oerhört vacker och fantastisk natur.

Om det är den berömda laxen och havsöringen i Norge som lockar så finns det en uppsjö av älvar och åar att fiska i. I Norge heter det laksefiske och det finns ungefär 1288 älvar att välja mellan. Svenska laxfiskare som beger sig till Norge på fiskesemester väljer för det mesta att hålla till vid älvarna kring Trondheim. En del fiskar bara för fiskets skull och släpper tillbaka fisken efter fångst, andra ser en god middag framför sig. Laxnäringen fick under en tid utstå ett bakslag då Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) varnade gravida och unga för att äta lax och annan fet odlad fisk. I dag har de tagit tillbaka denna varning och helt bytt riktning då de istället uppmanar till att äta mer fet fisk.

Vad krävs för att få fiska lax i Norge?

Till att börja med måste man lösa en statlig fiskeavgift som kallas fisketryggve. Det kan vara klokt att ordna med det innan resan. Avgiften kan lösas via Internet, men det går också bra att göra det på ett postkontor eller via någon av alla fiskeföreningar. Nästa steg kan vara vända sig till en privat fiskecamp (fiskevald) och hyra in sig men man kan också vända sig till en fiskeförening och köpa fiskekort, om man föredrar det.